top of page
Forfatterens bildeSigmund

Kulden kaller på Stillongs


Der fjord møter fjell, i havgapet mot Sunnmørskysten ligger arven etter et av Norges lengstlevende industrieventyr.

I dag er den gamle fabrikken et ærverdig sted, hvor nye generasjoner kan besøke Devold-museet og oppleve hvordan deres forfedre har jobbet for å skape en del av vår felles kulturarv.


En rekke av landets fremste klesmerker er representert i Langevåg, og snart 170 år etter oppstart er det fremdeles et yrende miljø rundt Devold-fabrikken.


Virsomheten har sine røtter i gryende industrialisering og Haugianisme i Norge på slutten av 1700 tallet. I Stor-Elvdal ble Åmodt Patriotiske Selskab startet i 1782 med formål å drive industriell virksomhet og opplæring for bygdens unge. Varigheten ble kort, men en av de som fikk opplæring, Halvor Halvorsen Ophuus kom i 1805 til Mjelva i Romsdalen. Han var personlig venn av Hans Nielsen Hauge og her startet han farging og veving. Han ble i 1815 stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. På nabogården Devold var det årlige Romsdalsmarkedet det viktigste handelmarkedet i Midt-Norge på denne tiden. Sønnen på Devold, Niels Olsen, ble gift med Halvor Ophuus datter Margrethe og fikk opplæring i veving og farging. Han startet 1818 virksomhet i Ålesund, men det ble deres sønn, Ole Andreas Devold som ble den store industribyggeren. Han fikk utdannelse i Tyskland, og kom hjem med det nyeste mekaniske utstyret for strikking av luer og skjerf i 1849. I 1853 oppføres den første fabrikken i Skaret i Ålesund og dette regnes derfor som bedriftens startår.


23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

God jul!

Et juleoppgjør

Comments


bottom of page